A bogácsi víz a kénes gyógyvizek csoportjába tartozikA bogácsi gyógyvíz ásványianyag-tartalma szerint kalcium magnézium hidrogén-karbonátos. Fő biológiai hatóanyaga alapján a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. A kénes gyógyvizek különösen erős ingert jelentenek az emberi szervezetre. A kén beépül az ízületi porcba, belélegezve a koszorúsereket tágítja, egészséges emberben kedvező hatást fejt ki az érszűkület megelőzésében, sőt, a beépült kén a koleszterin lerakódását is megakadályozza.

A bogácsi gyógyvíz hatékonyan elősegíti a reumatikus, ízületi, mozgásszervi betegségek gyógyulását, de törések utókezelésénél is hasznos. Kiválóan alkalmazható nőgyógyászati, prosztata-, epe- és májbetegségeknél, gyomorhurut esetében. A hidrogén-karbonátos pára fürdés közbeni belégzése inhalációs úton fejt ki jótékony hatást a légcsőhurutok minden formájánál.

A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, a bőrön át való felszívódás nyomán pedig a csontritkulásban szenvedő betegeknél is hasznos lehet.

Bőrlazító, oldó hatásánál fogva a bőrbetegségek több alakjánál nagyszerűen hasznosítható. Így pikkelysömörnél, krónikus ekcémánál, főleg az öregkori bőrsorvadás okozta káros bőrelváltozásoknál. Különféle bőrelváltozásoknál tanácsos a testfelület ismételt beolajozása.

A bogácsi gyógyvíz ivókúrára is kiválóan alkalmas: hosszabb időn át, 2-3-4 deciliterenként fogyasztva krónikus gyomorhurutnál, székrekedésnél, epe- és májbetegségeknél, azok sokféle formájánál. Nyálkaoldó, enyhe hashajtó és savlekötő.

Fog- és szájápolásra is hatásosan alkalmazható, mert lúgos, így a fogkövet oldja és a foghús gyulladását gyógyítja.

Ellenjavallatok:

  • szívbetegeknek infarktus után három hónapig
  • 180/120 Hgmm feletti magas vérnyomásnál
  • ízületi és ideggyulladás ideje alatt
  • lázas állapot
  • tuberkolózis, fertőző betegségek
  • terhesség
  • daganatos betegségek, elmebetegség
  • epilepszia
  • a bőr gyulladásos elváltozása esetén

A termálvíz összetétele:

Kálium K+ 5,00 mg
Nátrium  Na+ 33,00 mg
Ammónium NH4+ 0,46 mg
Kalcium Ca2+ 83,00 mg
Magnézium MG2+ 24,00 mg
Vas Fe2+ 0,17 mg
Klorid Cl- 23,00 mg
Bromid Br- 0,06 mg
Jodid J- 0,03 mg
Szulfát SO42- 10,00 mg
Szulfid S2- 4,00 mg
Hidrogénkarbonát HCO3- 433,00 mg
Metaborsav HBO2 2,60 mg
Metakovasav H2SiO3 50,00 mg
Szabad szénsav CO2 173,00 mg
Kötött szénsav CO2 156,00 mg